Protest spontan la Spitalul TBC Iaşi – Medicii si asistenții sunt nemulțumiți de scăderea veniturilor

  Top Tabu
  11/06/2019
  Comentariile sunt închise pentru Protest spontan la Spitalul TBC Iaşi – Medicii si asistenții sunt nemulțumiți de scăderea veniturilor

Aproximativ 20 de medici şi asistenţi din cadrul Dispensarului Spitalului TBC Iaşi au protestat, marți, timp de o jumătate de oră, nemulţumiţi de scăderea veniturilor, de lipsa tichetelor de vacanţă şi de faptul că au pierdut sporul pentru grupa a doua de muncă, potrivit Mediafax.

Medicii şi asistenţii care lucrează la dispensarul TBC din Iaşi au protestat, marți, nemulţumiţi că veniturile lor variază de la o lună la alta. Aceştia susţin că salariile au rămas la fel, dar că, fără să fie anunţaţi, sporul de periculozitate a fost diminuat de la o lună la alta.

Potrivit protestatarilor, au fost luni când salariile primite au scăzut cu circa 200 de lei. Mai mult decât atât, medicii şi asistenţii care lucrează anual cu aproximativ 3.800 de pacienţi pe care îi diagnostichează cu TBC spun că ar trebui să primească sporul maxim de periculozitate, de 85 la sută.

„Legea spune cã dacă se umblă la o categorie din salariu trebuie să fiu anunţată. Nu am fost anunţată. Doar văd puţin, dar sigur, de câteva luni. Tot de câteva luni, mai bine de un an, ni s-a promis cã se va face evaluarea gradului de periculozitate la locul de muncă, lucru care nu s-a întâmplat nici pânã acum. Una e să vezi în fiecare zi tuberculoză, una e să ai 50 de paturi de tuberculoză şi alta e să ai trei paturi şi un caz maxim, să internezi tuberculoză”, a explicat Mihaela Archip, medic la Dispensarul TBC.

Angajaţii Spitalului de Pneumoftiziologie susţin că anul trecut au fost singurii din sistemul sanitar care nu au primit voucherele de vacanţă.

„Voucherele de vacanţă sunt considerate drept salarial. Practic, ar trebui sã fie o prioritate pentru manager acordarea voucherelor de vacanţă. În principiu, cred cã pierderile se ridicã la 2.000, cam peste 2.500 lei. Noi militãm şi pentru acest spor de risc pentru grad înalt de îmbolnãvire care se acordã diferenţiat pe dispensarele TBC din ţară, ceea ce nu este corect. Riscul este foarte mare. Incidenţa tuberculozei în România este cea mai mare din Europa, de 58 la 100.000 de locuitori. E un risc foarte mare. Noi suntem prima linie pe care o avem în cadrul reţelei sanitare privind infecţia tuberculoasã şi celelalte infecţii. Practic, patologia infecţioasã este pe primul plan în dispensarul TBC, iar riscul de infectare este între 5 şi 8 la sută faţă de celelalte categorii de personal”, a declarat Corina Horodniceanu, medic primar la dispensarul TBC din Iaşi.

Citește și: Studiu: Peste 70% dintre români nu fac la timp un control oftalmologic

Deşi este subordonat Spitalului de Pneumoftiziolofgie, dispensarul are buget separat, prin programul naţional de TBC. Chiar şi aşa, banii sunt viraţi tot prin intermediul ordonatorului de credite, respectiv Consiliul Judeţean Iaşi.

Managerul spitalului susţine că nu au fost modificate sporurile, ci că diferenţele salariale sunt cauzate de zilele libere sau cele de concediu de odihnă.

„Nu este adevărat. Nu există venit micşorat de la o lună la alta. Este în funcţie de ceea ce a muncit fiecare. Dacă există o diferenţă salarială este cauzată, posibil, concediilor de odihnă luate, pentru cã în concediul de odihnă nu se plăteşte acel spor în ziua respectivă. Asta poate să reprezinte o diferenţă salarială (…) În ceea ce priveşte sporurile, se dau conform buletinului de determinare care este la nivelul întregului spital, dispensarul TBC neavând răspundere juridică”, a declarat Cristina Grigorescu, managerul Spitalului de Pneoumoftiziologie din Iaşi.

Potrivit acesteia, a fost făcută o derogare şi s-a reușit ca la întreg spitalul să fie acordat sporul de 65%.

„Este cel mai mare din ţară în contextul în care buletinul de determinare este identic pe toate secţiile, inclusiv pe dispensar. Dacã există dispensare locale care au 1-2 medici şi la care şi-au permis autorităţile locale să le plãteascã 85% sporul maxim, asta este cu totul altceva, dar aici este vorba de 52 de persoane”, a mai spus Cristina Grigorescu.

Medicii dispensarului TBC din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie au declarat că iau în calcul să solicită drepturile lor în instanţă.

Sursa


About