Tot ce trebuie să știi despre punctele negre de pe ten: De ce apar și cum scapi de ele

  Top Tabu
  06/06/2019
  Comentariile sunt închise pentru Tot ce trebuie să știi despre punctele negre de pe ten: De ce apar și cum scapi de ele

Exista, asa cum probabil stii, mai multe tipuri de acnee. Anumite leziuni intra la categoria acnee inflamatorie si sunt mai severe, pe cand alte formatiuni intra la acneea non-inflamatorie, care include punctele negre si punctele albe.

De ce apar punctele negre?

Numite si comedoane deschise, punctele negre apar atunci cand un por este blocat din cauza unei combinatii de sebum si celule moarte ale pielii. Partea cea mai de sus a porului ramane deschisa, in ciuda faptului ca porul este infundat. Prin faptul ca partea deschisa a porului intra in contact cu aerul, zona capata la suprafata culoarea neagra caracteristica – de aici si denumirea de puncte negre, potrivit doc.ro.

Punctele negre sunt mici leziuni, inchise la culoare, care apar pe piele, iar de cele mai multe ori le putem observa pe fata (in special pe nas) si pe gat. Punctele negre sunt o trasatura ce caracterizeaza formele blande / usoare de acnee, insa aceste leziuni pot sa apara la unele persoane si fara ca alte semne ale acneei sa fie prezente. Punctele negre contin o versiune oxidata a melaninei, pigmentul negru care este produs de celulele pielii. Este important, spun medicii dermatologi, ca punctele negre sa fie tratate in mod corespunzator, pentru ca in acest fel se previne dezvoltarea unei forme mai severe de acnee.

CITEŞTE ŞI: Secretele frumuseții la orice vârstă. Cum să păcălești timpul și să ai o piele sănătoasă

Care sunt cauzele comedoanelor?

Comedoanele apar cand celulele din glandele sebacee prolifereaza si cand exista o productie sporita de sebum. Astfel, un punct negru (comedon) este format din acele reziduuri care blocheaza glanda sebacee si foliculul firului de par. In plus, se stie ca aceste comedoane implica si inflamatia, asa ca este posibil sa apara in unele forme de acnee (acnee comedoniana).

Dezvoltarea comedoanelor poate sa implice mai multi factori – mai multe cauze: cum ar fi fumatul, anumite aspecte din alimentatie (produsele lactate si alimentele cu un indice glicemic mare), ruptura foliculului de par (ca leziune ce apare in urma stoarcerii cosurilor, spalarii pielii cu un produs abraziv, ca urmare a peelingurilor chimice), contactul cu anumite substante chimice, pielea este hidratata in exces in perioada de dinaintea menstruatiei, etc.

Cum poti scapa de punctele negre?

Iata cateva reguli de care trebuie sa tii cont atunci cand ai puncte negre:

Curatarea pielii

Produsele speciale pentru indepartarea impuritatilor (scrub) exfoliaza bland fata si te pot ajuta sa scapi de punctele negre. Cauta la farmacie produse fara parfum si pe cele concepute pentru piele sensibila. Evita produsele / scrub-urile care iti usuca pielea in exces.

Produse cosmetice si produse de machiaj

Foloseste produse non-comedogenice, care nu infunda porii si care, in schimb, mentin porii curati si deschisi si care reduc acumularea de celule moarte. Intreaba medicul sau farmacistul ce tip de produse de machiaj non-comedogenice iti recomanda si de unde le poti cumpara.

CITEŞTE ŞI: ATENTIE! Produsele de make-up care devin dăunătoare dacă sunt folosite prea des. Surpriza de pe locul 2

Tratamente pe baza de prescriptie medicala

Un medic dermatolog iti poate prescrie, in functie de severitatea punctelor negre, substante precum acidul azelaic, acidul salicilic si peroxidul de benzoil (ele sunt disponibile atat pe baza de prescriptie medicala, cat si fara pentru formele de acnee non-inflamatorie). Acestea sunt tratamente topice, adica substantele se aplica direct pe piele.

Tototada, medicamentele pe baza de prescriptie medicala care contin vitamina A, cum ar fi tretinoinul, tazarotenul si adapalenul pot fi prescrise de medic pentru a impiedica formarea unor reziduuri in foliculii firelor de par si pentru a incuraja dezvoltarea mai rapida a celulelor pielii.

Nu astepta ca acneea sa se agraveze, ca leziunile sa se infecteze ori sa se transforme intr-o forma severa de cosuri. Cel mai bine ar fi ca un specialist (medic dermatolog) sa iti extraga punctele negre daca acestea te deranjeaza.

Odihna si relaxarea sunt importante

Te ajuta si faptul ca eviti stresul (atat cat este posibil) si ca te odihnesti suficient, pentru ca stresul poate declansa productia de sebum.

Factori care pot creste riscul de puncte negre sau care pot agrava comedoanele deschise:

Stoarcerea

Evita sa storci ori sa extragi punctele negre acasa, chiar si cu un instrument de metal, pentru ca in acest fel poti sa iriti pielea si sa agravezi problema. Mergi la medicul dermatolog, pentru ca el iti poate explica ce proceduri sunt indicate in extractia punctelor negre.

Aburii

Cercetarile nu au confirmat ca tratamentele pe baza de aburi pot sa ajute, pentru ca „deschid porii”. La unii pacienti, aburii agraveaza punctele negre.

Mare atentie la metodele care indeparteaza punctele negre

Benzile speciale, mastile si procedurile cu vacuum trebuie folosite cu precautie, pentru ca pot irita pielea si o pot degrada, daca nu sunt folosite corect.
Evita produsele de machiaj si produsele de ingrijire a pielii care sunt pe baza de uleiuri. Acestea incarca porii.

CITEŞTE ŞI: Beneficiile uimitoare ale uleiului de cocos: Îmbunătățește sănătatea inimii şi înfrumuseţează pielea şi părul

De retinut!

Desi este important sa iti usuci pielea prin scaderea productiei in exces de sebum, faptul ca ajungi sa iti usuci prea mult tenul poate agrava problema, din cauza ca stimuleaza productia suplimentara de sebum de catre glandele sebacee. Asa ca trebuie sa gasesti un echilibru daca ai puncte negre: sa cureti pielea cu un produs cu actiune blanda, insa acest produs sa nu usuce prea mult tenul.

Comentarii:

Sursa


About