10 alimente nocive la care să renunți în 2016

  ioana
  13/01/2016
  Comentariile sunt închise pentru 10 alimente nocive la care să renunți în 2016

Cu toții iubim mâncarea și mai ales deserturile acelea delicioase cu multă ciocolată sau cartofii prăjiți cu multe condimente și ulei. Dar la fel de important este să ne menținem sănătatea, mai ales pe măsură ce înaintăm în vârstă.

alimente

Oricare dintre următoarele alimente pot fi consumate ocazional (a se înțelege foarte rar). Ideal ar fi, însă, să le eliminați complet din alimentație. Iar pentru a vă ușura sarcina, vă vom oferi și alternative sănătoase la aceste mâncăruri nocive. 

1. Gogoși 

alimente

Deși par a fi delicioase și aparent inofensive dacă te limitezi doar la una, gogoșile sunt foarte nocive. Acestea au în medie 300 de calorii. Prin urmare, dacă vei consuma câte o gogoașă în fiecare dimineață și nu vei face sport suficient, te vei îngrășa cu jumătate de kilogram la fiecare 10 zile.

Alternativa sănătoasă: Dacă îți plac foarte mult dulciurile și nu poți renunța la poftele de dimineață, înlocuiește gogoșile cu un iaurt grecesc și niște fructe.

2. Covrigi 

covrigi

Poate chiar și mai des decât în cazul gogoșilor apelezi la un covrig luat din stradă pentru a înlocui micul-dejun. Însă aceștia sunt la fel de periculoși deoarece conțin numai carbohidrați și deloc fibre. Acei carbohidrați se transformă rapid în zahăr și grăsimi și se depun pe șolduri și talie.

Alternativa sănătoasă: Poți înlocui covrigii cu o brioșă englezească. Aceasta are mai multe fibre și mai puțin zahăr.

3. Burgerii fast-food 

burger1-1024x683

Din păcate, burgerii de tip fast-food sunt pe cât de delicioși, pe atât de nocivi. Conform studiilor, aceștia sunt realizați din carne doar în proporție de 2- 14%. Diferența este realizată din apă, cartilaje și oase.

Alternativa sănătoasă: Înlocuiește burgerii de la fast-food-uri cu burgeri de la restaurante de renume, în care ai încredere că se gătește mâncare de calitate.

4. Cartofi prăjiți 

cartofi-prajiti

Deși este vorba despre cartofi (care gătiți prin fiebere sunt chiar recomandați), cartofii prăjiți sunt foarte nocivi pentru oricine vrea să-și păstreze silueta și sănătatea. O porție medie de cartofi prăjiți conține 365 calorii și 17 grame de grăsimi, ceea ce reprezintă 26% din totalul de grăsimi pe care ar trebui să le consumi într-o zi. Este de înțeles, așadar, de ce toți medicii ne avertizează să stăm departe de ei.

Alternativa sănătoasă: Morcovii la cuptor sau chipsuri din dovlecei.

5. Chipsuri 

s560x316_xcipsur

Chipsurile sunt o gustare delicioasă în timp ce te uiți la un film bun, dar sunt totodată și o gustare foarte nesănătoasă. Sodiul din chipsuri poate cauza hipertensiune arterială și colesterol mărit.

Alternativa sănătoasă: Poți înlocui chipsurile cu cartofi la cuptor sau cu semințe de dolveac.

6. Bacon

bacon-1024x685

Deși este minunat de gustos alături de o omletă, baconul este poate unul dintre cele mai periculoase alimente la care trebuie neapărat să renunțăm. 68% din caloriile unei bucăți de bacon provin din grăsimi saturate.

Alternativa sănătoasă: Șunca de curcan. Deși nu are chiar același gust, este totuși o alternativă delicioasă și mult mai sănătoasă.

7. Mâncărurile prăjite 

fried-chicken1

Probabil că nici măcar nu mai este nevoie de explicații auxiliare. Cu toții știm cât de nocive sunt mâncărurile prăjite întrucât aceste alimente absorb uleiul în timpul procesului de gătire.

Alternativa sănătoasă: Evită complet prăjitul mâncărurilor. Alege în schimb să gătești prin fierbere, coacere sau la grill.

8. Sucurile acidulate 

Soda-1024x576

Dacă faci parte dintre cei care cred că un singur pahar de Cola nu dăunează nimănui, te înșeli. Chiar și o singură băutură acidulată pe zi crește semnificativ riscul de a te îmbolnăvi de diabet de tip 2, precum și de a face infarct.

Alternativa sănătoasă: Poți înlocui sucurile acidulate cu apă minerală sau cu ceai.

9. Popcorn la microunde 

Popcorn-1024x683

Popcornul la pungă care se bagă la cuptorul cu microunde conține anumite substanțe periculoase chiar în interiorul pungii, substanțe care să-i ofere gustul acela de unt sau de cașcaval. Acele substanțe pot cauza cancer și/sau probleme cu glanda tiroidă.

Alternativa sănătoasă: Soluția este simplă. Fă-ți propriul tău popcorn la ceaun.

10. Carnea procesată 

meats-1024x667

Deși soluția cea mai rapidă și mai populară pentru a te hrăni este să îți faci un sandviș, încearcă să eviți cât poți de mult mezelurile. Consumul de cărnuri procesate a fost direct legat de boli precum cancerul, hipertensiune arteriale și boli cardiace. Motivul îl reprezintă compușii chimici adăugați în timpul preparării mezelurilor.

Alternativa sănătoasă: Pregătește-ți de acasă pe grill piept de pui sau de curcan pe care să îl tai în felii ce pot fi folosite în a-ți face un sandviș. 


About