George Soroş a dat un tun de zile mari: Miliardarul a devenit finanţatorul companiei Gam, care deţine combinatul Sidex

  Top Tabu
  1 year ago
  0
  139

Fondul SFM UK Management, al miliardarului George Soros, a achiziţionat o participaţie de 3,1% la compania elveţiană de administrare a activelor GAM Holding, arată datele publicate pe site-ul Bursei de la Zurich, transmit Reuters şi site-ul city.am.com, potrivit agerpres.ro.

Vineri, acţiunile GAM au urcat cu aproape 9% după anunţarea achiziţiei. În 2018, titlurile au înregistrat scăderi semnificative, după suspendarea şi concedierea managerului de fond Tim Haywood.

Citește și: Ordin pe țară! Mișcarea făcută de Liviu Dragnea

GAM a demarat o anchetă privind comportamentul şi practicile sale financiare, dar Haywood a dezminţit orice delict. În urma scandalului, investitorii au retras masiv fonduri, iar directorul general al GAM Alexander Friedman a demisionat.

Unul dintre motivele disputei dintre conducerea GAM şi Tim Haywood a fost relaţia sa cu magnatul indian al oţelului Sanjeev Gupta, pentru ale cărui proiecte a furnizat finanţare de sute de milioane de dolari.

Citește și: Liviu Dragnea a făcut anunțul! Ce se va întâmpla cu prețurile

Sanjeev Gupta este preşedintele executiv al GFG Alliance, grupul din care face parte Liberty, care recent a achiziţionat şapte combinate siderurgice deţinute de ArcelorMittal, printre care şi fostul Sidex Galaţi.

GFG Alliance are sediul central la Londra şi este un grup internaţional de companii fondate şi conduse de familia britanică Gupta. GFG Alliance are o cifră de afaceri anuală de peste 15 miliarde de dolari şi 15.000 de angajaţi. Achiziţia activelor ArcelorMittal din Europa va creşte forţa de muncă a companiei la aproximativ 30.000 de angajaţi şi la o cifră de afaceri de peste 20 de miliarde de dolari.

Citește și: Simona Halep ar putea pune mâna pe o sumă uriașă ! Cât ar putea încasa

În vârstă de 89 de ani, George Soros este considerat “părintele industriei fondurilor speculative”, dar şi un “un etalon al democraţiei liberale şi al societăţii deschise”, care a utilizat filantropia pentru a combate “autoritarismul, rasismul şi intoleranţa”, subliniază FT.

Citește și: Oana Zăvoranu revine! Unde o vor putea vedea fanii

Născut în Ungaria, miliardarul George Soros este renumit pentru că, în 1992, a făcut profit de un miliard de lire de pe urma pariurilor pe lira sterlină. În ultimii ani, Soros a devenit ţapul ispăşitor al naţionaliştilor şi al partizanilor teoriei conspiraţiei, atât în Europa, cât şi în SUA, care îl acuză în special de susţinerea imigraţiei ilegale prin intermediul acţiunilor sale umanitare.

Sursa


About  

No Comments

No comments yet.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *