ÎNGRIJORĂTOR Mortalitatea infantilă din România are cel mai ridicat grad din Europa, chiar şi după o scădere uşoară în 2019

  Top Tabu
  11 months ago
  0
  96

Rata mortalității infantile din România s-a redus ușor în primele șapte luni din acest an față de aceeași perioadă a anului trecut, însă se menține la un nivel ridicat în comparație cu restul Uniunii Europene, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), potrivit 360MEDICAL.ro.

Comparativ cu perioada ianuarie-iulie 2018, numărul de decese ale copiilor cu vârsta sub un an a scăzut cu 2,4%, de la 718 până la 701, arată calculele publicaţiei citate realizate pe baza datelor INS.

În luna iulie, România a înregistrat 112 de decese ale unor copii cu vârsta sub un an, număr semnificativ mai mare decât cel înregistrat în iulie 2018 (90).

În 2018, România a înregistrat 1.215 de decese ale unor copii cu vârsta de cel mult un an, în scădere cu 11% față de nivelul înregistrat în anul precedent (1.366).

Pe baza datelor publicate până în prezent, rata mortalității infantile a fost anul trecut de circa 6,4 la 1.000 născuți-vii, în scădere de la 6,7/1.000 în 2017.

Citeşte şi: Substanţa care îmbunătăţeşte memoria pe termen lung

Potrivit statisticilor Eurostat, România era în 2017 țara membră a Uniunii Europene cu cea mai mare rată a mortalității infantile, la egalitate cu Malta.

Media mortalității infantile la nivelul Uniunii Europene a fost de 3.6/1.000 născuți-vii în 2017.

Totuși, România a înregistrat o scădere semnificativă a mortalității infantile în ultimele decenii, în special după intrarea în Uniunea Europeană.

În 2006, ultimul an înainte de intrarea în UE, România înregistra o rată a mortalității infantile de 13,9/1.000 născuți-vii. În 1990, rata mortalității infantile era de 26,9/1.000.

Un raport realizat de UNICEF arată că mortalitatea infantilă ridicată din România are ca principale cauze: nivelul scăzut de şcolarizare a mamei, sărăcia, marginalizarea geografică a comunităţilor şi a familiilor în cadrul comunităţilor, lipsa de acces la servicii medicale de bază, lipsa de informare profesională a medicilor, reglementări contradictorii în sistemul sanitar, lipsa de informare a părinţilor cu privire la serviciile de care pot beneficia, precum și lipsa abilităţilor parentale.

Raportul subliniază că mulţi copii sub un an au decedat la domiciliu sau în primele 24 de ore de la internarea în spital.

Sursa


About  

No Comments

No comments yet.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *