Studiu APC: Jeleurile, foarte periculoase pentru copii

  Raluca Pascu
  07/07/2016
  Comentariile sunt închise pentru Studiu APC: Jeleurile, foarte periculoase pentru copii

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC) susţine că jeleurile existente în comerţ conţin substanţe care, în anumite cantităţi, pot deveni periculoase. Potrivit APC, 75% dintre aceste dulciuri conţin proteină animală, iar jumătate dintre sortimente sunt colorate cu roşu coşenilă, obţinut dintr-o specie de gândaci, scrie News.ro.jeleurile

Un studiu realizat de APC privind calitatea jeleurilor a arătat că jeleurile vândute pe piaţa din România conţin, într-o proporţie covârşitoare, substanţe care pot deveni periculoase în cantităţi mari. Realizatorii studiului notează că 9 din 10 produse conţin acid citric, trei din patru produse conţin proteină animală, unul din două este colorat cu roşu coşenilă obţinut dintr-o specie de gândaci, iar unul din patru produse conţine albastru briliant FCF (E133).

Echipa de cercetare de la APC, coordonată de către conf. univ. dr. Costel Stanciu, susţine că a achiziţionat 44 de sortimente de jeleuri disponibile în marile lanţuri de magazine.

„La 91% dintre produsele analizate s-au identificat arome artificiale în compoziţia acestora. Numai la 4% dintre produsele analizate s-au folosit arome identic naturale, iar la 5% dintre produse s-au folosit substanţe de aromatizare, fără a se preciza natura acestora”, arată studiul APC.

Un alt pericol legat de compoziţia jeleurilor existente pe piaţă ar fi cantitatea ridicată de zaharuri. „La toate produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte 15 grame zahăr per 100 grame de produs, încălcându-se astfel recomandarea din Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor”, se mai arată în studiu.Jeleurile

Mai exact, cele 44 de sortimente de jeleuri analizate de specialişti au între 44 şi 85 de grame de zahăr în 100 de grame de produs, de cel puţin trei ori mai mult decât limita stabilită în ordinul Ministerului Sănătăţii.

Excesul de zahar poate produce deficiente de asimilare a calciului care ar putea duce la osteoporoza, imunitate scazuta, gastrita, tulburari de ciclu menstrual, astemie, sinuzita, rinita si cancer – in special de colon, mentioneaza studiul.


About