Un manager de spital a EXPLODAT după crimele de la Săpoca: Suntem la nivelul anilor ’80. Toată psihiatria trebuie resetată

  Top Tabu
  10 months ago
  0
  80

Toată psihiatria din România trebuie resetată, spune managerul Spitalului Clinic Județean Mureș, Ovidiu Gîrbovan. Spitalele de psihiatrie din țară au rămas „la nivelul anilor ’80”, adaugă acesta.

Ovidiu Gîrboban a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că trebuie acordată o mai mare grijă bolnavului psihiatric, acesta fiind unul cu nevoi speciale.

Citește și: BOMBĂ în dosarul Caracal: Soțul avocatei lui Dincă, acuzat că a violat o fată de 16 ani (România TV)

„Bolnavul psihiatric este unul cu nevoi speciale, iar în România un astfel de bolnav este privit cu alți ochi de societatea românească, cum nu ar trebui privit. Așa cum celelalte sisteme ale organismului uman pot ceda, și cel nervos poate ceda și trebuie să acordăm o grijă specială sistemului nervos, lucru care nu se întâmplă. Comisiile naționale de specialitate în psihiatrie ar trebui să modernizeze toate spitalele de psihiatrie din țară pentru că ele au rămas la nivelul anilor ’80 și trebuie aduse la nivelul anilor 2019-2020. Uneori, personalul este depășit, pentru că nu este suficient. Trebuie resetată toată psihiatria în România”, a spus Gîrbovan.

Potrivit acestuia, dacă în alte specialități medicale și în alte spitale s-a mai făcut câte ceva, în psihiatrie pașii au fost foarte mici și s-a rămas mult în urmă, cu excepția centrelor private unde nu se tratează, însă, pacienții grav bolnavi, ci cei cu depresii minore sau nevroze.

Un bărbat internat la Spitalul de Psihiatrie Săpoca a atacat cu un stativ 13 pacienți. Cinci dintre aceștia au murit.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că vor fi începute controale în toate spitalele de psihiatrie din țară.

„Noi am finalizat ancheta privitoare la acest caz dar controlul va continua la toate spitalele de psihiatrie. (…) Vom începe cu aceste spitale cu măsuri de siguranță și vom face verificări la modul de funcționare a Consiliului de Administrație”, anunța Sorina Pintea

Sursa


About  

No Comments

No comments yet.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *