Zeci de bucureşteni şi-au măsurat, vineri, gratuit tensiunea arterială, în cadrul unei campanii desfăşurate la Spitalul Colţea

  Top Tabu
  17/05/2019
  Comentariile sunt închise pentru Zeci de bucureşteni şi-au măsurat, vineri, gratuit tensiunea arterială, în cadrul unei campanii desfăşurate la Spitalul Colţea

Zeci de bucureşteni şi-au măsurat, vineri, gratuit tensiunea arterială, în cadrul unei campanii desfăşurate la Spitalul Colţea, ei primind totodată recomandări din partea medicilor privind stilul de viaţă sănătos, factorii de risc cardiovasculari, diagnosticul, tratamentul şi eventuale complicaţii ale hipertensiunii arteriale, conform Agerpres.

Citește și: Bogdan Diaconu a LUAT FOC după scandalul de la Eurovision: ‘Cer retragerea României din acest concurs’

„Astăzi este Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale. Hipertensiunea arterială fiind o boală adesea asimptomatică, singura modalitate de a o depista şi diagnostica este de a măsura tensiunea arterială. Mulţi oameni nu cunosc acest lucru şi, practic, ajung să fie diagnosticaţi numai când dezvoltă simptome, dar simptomele sunt din partea complicaţiilor acestei boli. Din acest motiv, noi ca societate de medici ne-am raliat recomandării Societăţii Internaţionale de Hipertensiune şi Societăţii Europene de Hipertensiune de a face o campanie de conştientizare a publicului larg cu privire la importanţa monitorizării valorilor tensionale, în dorinţa de a diagnostica cât mai precoce hipertensiunea arterială”, a declarat, pentru AGERPRES, medicul Oana Fronea de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca.

Campania a început vineri dimineaţa, iar până la prânz s-au prezentat la cortul amenajat în curtea spitalului în jur de 40 de persoane.

„Am găsit un număr destul de mare de pacienţi cu valori tensionale crescute, deşi erau hipertensivi cunoscuţi şi trataţi. Aceştia au primit recomandarea de a merge cât mai repede către medicul de familie sau medicul care îi are în evidenţă pentru ajustarea tratamentului hipertensiv. Am avut o pacientă care prezenta şi simptome cu valori tensionale foarte mari şi a fost îndrumată la camera de gardă a Spitalului Colţea pentru a fi consultată, evaluată de urgenţă”, a spus medicul.

Ea a explicat că cele mai multe persoane consultate au avut vârsta de peste 60 de ani, dar au fost şi câteva persoane mai tinere, sub 45 de ani.

În cadrul campaniei, 12 medici rezidenţi şi 12 studenţi în anul al IV-lea la Medicină care se află în stagiul de cardiologie au oferit consultaţii şi informaţii celor interesaţi.

O doamnă în vârstă de 47 de ani a precizat, pentru AGERPRES, că îşi controlează anual tensiunea şi, pentru a se simţi bine, şi-a schimbat modul de viaţă, nu mai mănâncă alimente grase, a redus sarea din alimente, consumă legume şi fructe, nu mai fumează aşa de mult şi încearcă să evite stresul.

La cortul din curtea Spitalului Colţea a venit din curiozitate şi o elevă de clasa a IX-a. „Este necesar să ne facem controlul, pentru că noi avem cunoştinţele necesare să ne dăm singuri seama şi dacă simţim că este ceva în neregulă să mergem la medic”, a spus tânăra.

Este un exerciţiu pe care ar trebui să îl facem destul de des, a afirmat un domn de 35 de ani. „Am fost la medic o singură dată în ultimul an, pentru că tatăl meu chiar a decedat din această problemă la 57 de ani, în urma unui infarct miocardic acut. Nu am probleme de sănătate, tensiunea bună, pulsul bun, doar puţin supraponderal, dar asta rămâne să rezolv pe parcurs”, a precizat el.

În fiecare an, la 17 mai, este marcată Ziua mondială a hipertensiunii arteriale (World Hypertension Day) pentru a încuraja cetăţenii din întreaga lume să prevină şi să controleze tensiunea arterială crescută, ce constituie principalul factor de risc al apariţiei bolilor cardiovasculare.

Această zi este promovată începând din anul 2005.

Sursa


About