Zeci de vârstnici consultați gratuit, în aer liber, de medicii spitalului municipal din Cluj-Napoca

  Top Tabu
  11 months ago
  0
  85

Zeci de persoane în vârstă au apelat, marți, la consultațiile gratuite asigurate în aer liber de medicii Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca în cadrul acțiunii „Clujul sănătos” și au primit vouchere pentru cabinete de specialitate, fără programare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Persoanele în vârstă s-au prezentat, marți dimineață, într-o parcare din cartierul Gheorgheni, din Cluj-Napoca, unde patru medici și șase asistente de la Spitalul Municipal asigură consultații gratuite în aer liber, într-un punct de refugiu cu două containere dotate cu câte un pat, amplasat în caz de caniculă.

Pacienții au așteptat consultațiile într-o „sală de așteptare” amenajată de Primărie cu umbrele, scaune, apă potabilă și toalete ecologice.

„E o acțiune care se desfășoară în aer liber, fiind o provocare și pentru noi, dar și pentru echipa de medici, o asemenea consultație în aer liber”, a declarat, corespondentului MEDIAFX, șeful Serviciul pentru Situații de Urgență din Primăria Cluj-Napoca, Mihai Damian.

Medicul Dan Cosma, de la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca, a spus că în cadrul acțiunii „Clujul sănătos”, inițiată de Primărie, se asigură pacienților consultație screening cu examen clinic, EKG, măsurare tensiune arterială, determinare glicemie, determinare saturație în oxigen.

În urma consultațiilor, clujenii primesc vouchere pentru testare gratuită până la finalul anului pentru PSA (Antigen specific prostatic), Babeș-Papanicolau și consultație la un cabinet de specialitate în Ambulatoriul Integrat al Spitalului Clinic Municipal pentru patologia nou depistată, fără programare, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, rezultatele urmând să fie interpretate gratuit de către medicii unității.

„Îmi iau tensiunea aproape săptămânal, dar EKG mi-am făcut în urmă cu trei ani. Este o acțiune foarte binevenită. Am venit la consultația asta în aer liber să mai îmi fac și alte analize”, a spus Emil Cristea, în vârstă de 63 de ani.

O altă persoană, Eugenia Sigartău, în vârstă de 73 de ani, a apelat la consultațiile gratuite tot pentru EKG, dar și pentru a-și verifica nivelul glicemiei.

„E foarte complicat să mergi la laborator pentru analize, nu au bani, stai mult la coadă. Am venit aici pentru că ideea mi se pare nemaipomenită, nu mai pierdem timpul pe la cabinete medicale”, a spus aceasta.

Elena, de 71 de ani, a fost a doua pacientă consultată și a constatat că are tensiune, primind un voucher pentru o verificare aprofundată la un cabinet de specialitate la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca, fără programare.

„A meritat să vin, glicemia e bună, dar tensiunea e mare”, a spus Elena.

Acțiunea „Clujul sănătos” se desfășoară în perioada 20-21 august.

Sursa


About  

No Comments

No comments yet.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *