Cel mai mic buget alocat pentru Sănătate din UE, micşorat; Ce face ministrul Pintea

  Top Tabu
  04/09/2019
  Comentariile sunt închise pentru Cel mai mic buget alocat pentru Sănătate din UE, micşorat; Ce face ministrul Pintea

Ministerul Sănătății propune reducerea cu 81,3 milioane lei a bugetului total alocat programelor naţionale de sănătate publică în 2019, în condițiile în care mare parte din rezerva inițială de 10% a fost eliminată după rectificarea bugetară, potrivit 360MEDICAL.ro.

Astfel, un proiect de ordin prevede modificarea ordinului ministrului sănătăţii nr. 377/2017, ce cuprinde Normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică, cu modificările ulterioare.

Modificarea este propusă “prin urmare adresei Direcției Generale Economice nr. SP10568/19.08.2019, înregistrată la ANPS cu nr. 46028/20.08.2019, potrivit căreia bugetul programelor naționale de sănătate publică pe anul 2019 a fost diminuat cu suma de 81,26 milioane lei, atât la nivelul creditelor de angajament cât și a creditelor bugetare”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de ordin.

Astfel, bugetul total al programelor naționale de sănătate publică pe anul 2019 urmează să fie diminuat de la 1,032 miliarde lei până la 951 milioane lei.

Citeşte şi: Metrourile vor circula joi noaptea peste program pentru a duce microbiştii acasă după meciul România-Spania

Totuși, scăderea bugetului total nu va afecta sensibil bugetele alocate deja programelor, deoarece, ca urmare a rectificării bugetare, reținerea de 10% prevăzută de legea finațelor publice a fost eliminată.

Potrivit legii menționate, ordonatorii principali de credite pot repartiza cheltuielile doar după reţinerea a 10% din prevederile aprobate acestora, “pentru asigurarea unei execuţii bugetare prudente”, cu excepţia cheltuielilor de personal şi a celor care decurg din obligaţii internaţionale, care sunt repartizate integral.

„Repartizarea sumelor reţinute în proporţie de 10% se face în semestrul al doilea, după examinarea de către Guvern a execuţiei bugetare pe primul semestru”, prevede legea.

Totuși, după rectificare, mare parte din reținerea de 10% a fost anulată, astfel că bugetul total scade.

În bugetul actual al programelor naţionale de sănătate publică pe 2019, aprobat prin Ordinul nr. 978/2019 și prezentat în 1 iulie de 360medical.ro, reținerea de 10% este de 108,2 milioane lei.

În proiectul noului buget al programelor, reținerea de 10% dispare, iar bugetele principalelor programe cresc sau rămân la un nivel apropiat.

Astfel, proiectul noului ordin prevede că valoarea totală a bugetului programelor naționale de sănătate publică este de 951 milioane lei în 2019, din care 588,4 milioane lei pentru programul național de boli transmisibile (în creștere de la 572,6 milioane lei în varianta inițială), 103 milioane lei pentru programul național de securitate transfuzională (buget nemodificat), 100,2 milioane lei pentru programul național de boli netransmisibile (în scădere de la 102,7 milioane lei), 24,1 milioane lei pentru programul național de sănătate a femeii și copilului (buget nemodificat) și 1,6 milioane lei pentru programul național de monitorizare a factorilor determinanți din mediul de viață și muncă (nemodificat).

Singurul program care pierde bani este cel de evaluare a statusului vitaminei D, nou introdus în aces an, al cărui buget este diminuat cu 39%, de la 6,75 milioane lei la 4,15 milioane lei.

Reducerea bugetului este asociată cu eliminarea Spitalului Clinic Dr. I. Cantacuzino din lista unităţilor de specialitate care implementează  programul, “motivat de faptul că nu deține în dotare aparatura necesară determinarii nivelului seric al 25-OH vitaminei D”.

În cadrul programului național de boli transmisibile, cele mai importante sume sunt alocate pentru programul național de vaccinare (306 milioane lei, în creștere față de valoarea inițială) și pentru programul național de supraveghere și control al infecției HIV (253,9 milioane lei), în timp ce pentru subprogramul de depistare precoce a cancerului de col uterin prin testul Babeș-Papanicolaou a fost alocată o sumă de 9,2 milioane lei (buget neschimbat).

Ministerul a alocat 1 milion lei pentru programul național de tratament pentru boli rare.

Pe lângă bugetul menționat, o sumă de 132,2 milioane lei (în creștere de la 118,5 milioane lei în bugetul inițial) este prevăzută pentru acțiuni centralizate nerepartizate la nivelul Ministerului Sănătății.

Sursa


About