Cooperarea româno-italiană pentru operarea copiilor cu malformații a fost prelungită până în 2022

  Top Tabu
  01/11/2019
  Comentariile sunt închise pentru Cooperarea româno-italiană pentru operarea copiilor cu malformații a fost prelungită până în 2022

Ministrul Sănătății a semnat, vineri, un act adițional pentru prelungirea, până în 2022, a acordului încheiat cu Asociația Inima Copiilor din România, IRCCS San Donato și Asociația Bambini Cardiopatici nel Mondo din Italia. Aproape 1.000 de copii cu malformații au fost operați în cadrul programului, potrivit Mediafax.

Ministerul Sănătății a fost semnat, vineri, un act adițional care prevede prelungirea, până la data de 31 iulie 2022, a Acordului de Cooperare dintre Ministerul Sănătății, IRCCS Policlinico San Donato din Italia, Asociația Bambini Cardiopatici nel Mondo din Italia și Asociația Inima Copiilor din România.

Potrivit MS, prin acest program, început în 2013, au fost operați aproape 1.000 de copii cu malformații congenitale.

Vezi si: SURSE Acord la nivel înalt pentru comisarul european al României

„Prima componentă este cea practică, de intervenție, în care echipe de medici italieni şi români operează copii cu malformaţii congenitale cardiace în cadrul spitalelor din România. Majoritatea intervențiilor sunt realizate în Spitalul Marie Curie, dar și în centrele din Iași și Cluj Napoca. Din anul 2013 și până în luna septembrie a acestui an, un număr de 989 de copii au fost operați (750 în București la Spitalul Marie Curie, 215 la Iași la Institutul de Boli Cardiovasculare Gim Georgescu și 24 la Institutul Inimii din Cluj Napoca”, spun reprezentanții Ministerului Sănătății.

Pe o a doua componentă a programului, cea de instruire a personalului medical în domeniul chirurgiei cardiace, pe lângă instruirea care are loc în România, 27 de cardiochirurgi, medici anestezie-terapie intensivă, cardiologi, perfuzioniști și pediatri, dar și asistenți medicali au beneficiat de programe de instruire în clinica din Italia.

Prin acordul semnat vineri, se va continua pregătirea personalului medical. De asemenea, se prevede și realizarea unui număr de 12 misiuni pe an, menținerea ratei de mortalitate de 3%, organizarea unui seminar de lucru sau congres internațional în România pe teme de specialitate.

Sursa


About