Cristian Buşoi, vicepreşedinte PNL: Bugetul Sănătăţii ajunge pentru medicamente şi programe de sănătate maximum 10 luni

  Top Tabu
  5 months ago
  0
  54

Cristian Buşoi, vicepreşedinte PNL, afirmă că diferența între cifre și realitate din bugetul pe 2019 se întâlnește și în domeniul Sănătății. “Una spune PSD-ALDE ca să dea bine și alta este realitatea din Sănătate”, spune europarlamentarul, într-un comunicat de presă.

“Bugetul Sănătății este insuficient pentru nevoi esențiale, banii pentru medicamente și pentru programe de sănătate nu ajung decât pentru maximum 10 luni, iar fondurile pentru radioterapie și dializă sunt insuficiente.

Mărirea sumei alocate la Sănătate, cum se laudă guvernul PSD-ALDE, nu se va reflecta deci nici în îmbunătățirea serviciilor, nici în îmbunătățirea infrastructurii și nu se va regăsi în sănătatea românilor.

Alocările suplimentare cu care se laudă guvernul înseamnă doar creșterea cheltuielilor cu salariile.

În condițiile în care România are una dintre cele mai mari rate ale mortalității din UE, iar infecțiile intraspitalicești sunt una dintre cele mai mari probleme ale sistemului de Sănătate, PSD neglijează și amână, cu bună știință, construcția spitalelor regionale.

Pentru PNL sunt esențiale 4 priorități de investiții în bugetul alocat în Sănătate, și parlamentarii PNL au depus amendamente în acest sens:

1. PNL susține finanțarea proiectelor celor 8 spitale regionale, cu prioritate cofinanțarea pentru cele realizate cu fonduri europene – Iași, Craiova și Cluj pentru începerea construcției spitalelor regionale din 2019.

Subliniem că pentru aceste 3 obiective de investiţii s-au întreprins toate demersurile în vederea demarării lucrărilor, inclusiv adoptarea hotărârilor Consiliilor Judeţene sau Hotărâri de guvern, necesare pentru stabilirea definitivă a amplasamentului acestora.

2. PNL propune alocarea de credite de angajament în valoare de 233.000 mii lei către bugetele locale pentru finanțarea reparațiilor capitale în Sănătate.

În anul 2018, guvernul PSD-ALDE a cheltuit numai 20 de mii de lei pentru reparații în spitale.

3. PNL propune suplimentarea cu 191.000 mii a creditelor bugetare pentru medicamentele destinate bolilor cronice cu risc crescut utilizate în programele naționale cu scop curativ.

4. PNL susține suplimentarea sumelor acordate asistenței medicale primare cu suma de 940.000 mii lei.

Medicii de familie sunt sufocați din punct de vedere financiar și birocratic, trebuie sprijiniți pentru a degreva spitalele de acele cazuri care pot fi tratate în medicina primară și trebuie încurajați să desfășoare activități de informare și prevenție, activități necesare mai ales în cazul vaccinării, așa cum a fost nevoie în cazul epidemiilor de rujeolă și gripă”, precizează Cristian Buşoi.

Sursa


About  

No Comments

No comments yet.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *