Cum să renunți la resentimente

  ioana
  25/11/2015
  Comentariile sunt închise pentru Cum să renunți la resentimente

Deseori experimentăm resentimente față de anumite persoane din viața noastră și simțim că este greu să iertăm, astfel că rămânem furioși și frustrați. 

De fiecare dată când simțim că am fost judecați pe nedrept, ori că cineva ne-a greșit, este natural și normal să avem o reacție emoțională puternică. Însă emoțiile negative se pot transforma în resentimente atunci când ele nu sunt exprimate într-o manieră sănătoasă și eficientă. Resentimentele, la rândul lor, hrănesc alte emoții și sentimente negative și le amplifică.

Cu cât le ignorăm mai mult, cu atât mai puternice devin. Resentimentele au puterea de a ne consuma, de a ne obosi și sunt foarte eficiente în a crea furie. 

1342559053_3905_freedom

Internalizarea furiei devine o bombă cu ceas care poate conduce la un comportament abuziv sau auto-distructiv, ori chiar o combinație între cele două.

Iată ce trebuie să faci dacă resentimentele te macină: 

Exprimă-te! 

Atunci când ne ignorăm propriile sentimente, practic negăm realitatea. A-ți da voie să simți orice fel de sentiment nu este numai eliberator, ci și absolut necesar pentru propria ta sănătate emoțională. Problema nu este că din când în când te simți dezamăgit, supărat sau furios, ci ceea ce faci mânat de aceste sentimente.

Data viitoare când vei exprima o emoție negativă, încearcă să gândești în felul următor: ”În acest moment simt .. (emoția respectivă). Îmi ofer permisiunea de a simți (emoția respectivă) pentru că am dreptul de a mă exprima.

Comunică ceea ce simți! 

Este nevoie de putere și curaj pentru a împărtăși cu cei din jur ceea ce simțim cu adevărat, însă riscul este mai mare dacă nu o facem, mai ales pe termen lung.

Atunci când o persoană apropiată te face să te simți prost jignindu-te sau țipând la tine, nu-i întoarce moneda și nici nu încerca să ignori ceea ce se întâmplă. Cea mai bună metodă este aceea de a apela la comunicarea asertivă. De exemplu, îi poți spune că ”atunci când mă ignori, mă simt neapreciat(ă)” sau ”când țipi la mine mă sperii și simt că nu mă respecți”.

Practică iertarea! 

Mark Twain a spus că ”Iertarea este parfumul pe care o violetă îl lasă pe călcâiul care tocmai a călcat-o.” Așadar, iertarea nu e un dar pe care îl faci persoanei care te-a rănit, ci un dar pe care trebuie să ți-l faci ție, pentru propria ta liniște și împăcare.

A fi capabil să ierți cu adevărat și să mergi mai departe fără resentimente înseamnă să fii cu adevărat puternic.

 


About