Documente scurse în presă prezintă estimări sumbre: Câţi americani şi câţi români ar putea muri din cauza COVID-19 (Business Insider)

  Top Tabu
  10/03/2020
  Comentariile sunt închise pentru Documente scurse în presă prezintă estimări sumbre: Câţi americani şi câţi români ar putea muri din cauza COVID-19 (Business Insider)

Spitalele americane se pregătesc pentru 96 de milioane de infecții cu coronavirus și aproape jumătate de milion de decese, au dezvăluit documente scurse în urma unei prezentări găzduite de The American Hospital Association (AHA) în februarie, transmite Business Insider.

Răspândirea bolii mortale ar putea fi mult mai amplă decât susțin oficialii, cu 480.000 de americani care ar putea muri din cauza virusului și 4,8 milioane spitalizați, potrivit documentelor. Acest studiu plasează criza la un nivel de peste 10 ori mai mare decât cel observat într-un sezon gripal sever. Cifrele-șoc contrazic afirmațiile făcute de președintele Trump, care a susținut în multe rânduri că riscul pentru americani este „scăzut”.

Dr. James Lawler, profesor la Centrul Medical al Universității din Nebraska, a prezentat estimările „optimiste” ale extinderii focarului într-un „webinar” AGA pentru spitale și profesioniști din domeniul sănătății, numit „Ce trebuie să știe liderii din domeniul sănătății: Pregătirea pentru COVID-19” din 26 februarie.

Diapozitivele, obținute de Business Insider, sugerează că spitalele trebuie să se pregătească de pe acum pentru a reduce numărul de decese în jurul SUA.

Diapozitivele scurse dezvăluie, de asemenea, riscurile semnificative pentru persoanele în vârstă și pentru persoanele cu afecțiuni de sănătate preexistente. Persoanele în vârstă de 80 de ani și peste au o șansă de 14,8% să moară dacă contractează infecția, au relevat diapozitivele.

Riscul scade în cazul tinerilor, deși cei cu vârste cuprinse între 70-79 și 60-69 ani sunt încă situați la un risc semnificativ, cu rate de mortalitate de 8%, respectiv 3,6%.

Lawler a estimat că persoanele cu afecțiuni cardiace au o șansă din 10 să moară din cauza bolii, faţă de una din 100 de șanse în rândul persoanelor sănătoase, fără condiții medicale preexistente.

Pe baza datelor prezentate, Lawler se aşteaptă ca virusul Wuhan să infecteze aproximativ 30% din populaţia Statelor Unite şi epidemia să aibă drept rezultat o rată de spitalizare de 5%.

Un purtător de cuvânt al Centrului Medical Nebraska a declarat pentru Business Insider că cifrele reprezintă opiniile lui Lawler și „interpretarea acestuia asupra datelor disponibile”. „Este posibil ca prognoza să se schimbe pe măsură ce mai multe informații devin disponibile”, a spus acesta.

AHA a adăugat că punctele de vedere sunt ale vorbitorului și nu ale sale. Cu toate acestea, Lawler nu este primul care avertizează că boala s-ar putea răspândi mai departe decât se credea.

Profesorul universitar Harvard Marc Lipsitch a declarat anterior pentru The Atlantic că până în 70% din populația globală va fi infectată cu coronavirus în următorul an.

Pentru o populaţie ca a României, rata de îmbolnăvire de 30% ar însemna 5 milioane de cazuri, cu un număr de 250.000 (5%). La o rată a mortalităţii de 0,5% numărul deceselor s-ar situa la circa 25.000. Dacă însă rata mortalităţii este de 3,4% – anunţată de OMS – numărul total al deceselor în urma epidemiei, în România, s-ar situa undeva în jurul valorii de 175.000 de persoane.

Proiectarea modelului prezentat la conferinţa AHA pentru România se bazează pe o rată totală de infectare de 30%. Unele prognoze publicate de epidemiologi de talie internaţională situau rata infecţiei la 40 până la 80% din populaţie.

Sursa


About