Febra Q ‘lovește’ în România – 23 de cazuri au fost în înregistrate! De ce autoritățile au tăcut mâlc

  Top Tabu
  12/09/2019
  Comentariile sunt închise pentru Febra Q ‘lovește’ în România – 23 de cazuri au fost în înregistrate! De ce autoritățile au tăcut mâlc

Vara lui 2019 a adus o problemă extrem de importantă în România. În județul Cluj, între iunie și august, au fost înregistrate 23 de cazuri de Febră Q, o infecție destul de rară, care se manifestă la fel ca o banală gripă, dar care ar putea avea efecte asupra celor afectați chiar și jumătate de an, anunță Antena1.

Cei mai mulți dintre bolnavi sunt studenți la Facultatea de Medicină Veterinară, dar, în mod paradoxal, niciuna dintre insistuțiile statului nu a comunicat public această problemă serioasă.

CE ESTE FEBRA Q

Conform informării date de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), febra Q este o boală „zoonotică”, adică una ce vizează animalele și poate afecta și omul.

Majoritatea persoanelor care sunt infectate nu prezintă simptome sau prezintă semne foarte ușoare ale bolii, formele grave fiind întâlnite foarte rar. Simptomele apar la 2-3 săptămâni de la expunere și constau în semne asemănătoare gripei, cu febră prelungită, oboseală, dureri de cap, dureri musculare și, ocazional, pneumonie sau alte complicații. Unele persoane pot prezenta o formă cronică a bolii, cu simptome ce persistă mai mult de șase luni.

Ședință de guvern la Palatul Victoria – OUG surpriză pregătită de Dăncilă pentru românii din Diaspora

”Focarul a fost, nimeni nu-l contestă. Au fost dacă nu mă înșel 12 cazuri, și 23 confirmate la laborator, adică posibile, dar care nu s-au consumat. A fost vorba despre un animal care avea boala și cineva care nu a respectat procedura de curățenie și dezinfecție. Ei au acolo animale bolnave. Dacă au aplicat măsurile pe care le-am dispus, totul e rezolvat”, a mai spus Moisescu-Goia, șeful Direcției de Sănătate Publică Cluj.

DE CE AUTORITĂȚILE N-AU ANUNȚAT POPULAȚIA

Chiar dacă, în asemenea situații, protocolul spune clar că este nevoie de un anunț către populație, autoritățile din Cluj s-au ferit să transmită un mesaj în timpul epidemiei.

Explicația este dată prin faptul că nu s-a dorit ca Febra Q să provoace panică în rândul oamenilor, care s-ar fi putut îngrijora mai mult decât este cazul.

Sursa


About