Măsuri dispuse și întreprinse de ANSVSA în cazul oilor aflate pe nava scufundată în portul Midia

  Top Tabu
  7 months ago
  0
  65

Măsurile care au fost deja întreprinse și vor continua până la finalizarea operațiunilor de salvare sunt acțiunea de tranchilizare a animalelor agitate din interiorul navei, pentru a fi evacuate și cea de adăpostire și stabilizare a animalelor salvate, se arată într-un comunicat, potrivit Mediafax.

Acestea sunt puse în aplicare de către echipe formate din medici veterinari oficiali și medici veterinari de liberă practică care activează în trei zone: pe nava eșuată, la țărm și în locul unde sunt adăpostite animalele salvate.

Se continuă examinarea clinică și acordarea primului ajutor animalelor accidentate. Starea de sănătate a oilor salvate este monitorizată permanent, iar fișele de observație clinică se trimit zilnic către ANSVSA, relatează sursa citată.

Echipele care acționează în portul Midia, au salvat, conform datelor deținute până în acest moment, 228 de animale.

Citește și: Banii cheltuiți de candidați în campania pentru alegerile prezidențiale- Cine conduce topul

Pentru eficientizarea acțiunilor aflate în derulare, președintele ANSVSA, Robert Chioveanu, a dispus constituirea unei celule de criză la nivelul ANSVSA, condusă de către vicepreședintele, Octavian Ilisoi. Astfel, se va coordona activitatea celor trei echipe de medici veterinari și se va monitoriza, în permanență, starea de sănătate a animalelor, prin centralizarea fișelor de observația clinică a animalelor aflate în adăpost.

“Totodată, va asigura buna cooperare a reprezentanților serviciilor veterinare cu cei ai celorlate instituții implicate, în ceea ce privește salvarea animalelor și neutralizarea cadavrelor. Precizăm, din nou, că animalele salvate se afla sub restricție sanitară veterinară, sunt într-un adăpost care le oferă condiții de bunăstare, sub supravegherea sanitară veterinară și nu vor fi dirijate către abator pentru sacrificare”, arată comunicatul.

În data de 27 noiembrie, ANSVSA a făcut demersuri pentru contactarea proprietarul animalelor, de a obține acceptul oficial ca animalele salvate să poată fi preluate de autoritățile române, urmând ca ulterior acestea să fie transferate către entități care dețin condițiile necesare asigurării bunăstării animalelor salvate de pe nava eșuată.

Citește și: Bombă de presă! O cunoscută jurnalistă, angajată de Guvernul Orban

Tot în acest sens, ANSVSA a transmis Organizaței Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) o adresă oficială prin care solicită sprijinul Organizației pentru a interveni pe lângă delegatul Arabiei Saudite, în vederea urgentării soluționării acestei cereri.

De asemenea, se lucrează pentru identificarea soluțiilor legale, pentru a putea da curs solicitărilor reprezentanților asociațiilor de protecția a animalelor, de adopție a animalelor salvate.

Ancheta internă dispusă de președintele Autorității în acest caz este în derulare, urmând ca în scurt timp acesta să fie finalizată.

Sursa


About  

No Comments

No comments yet.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *