Ministerul Sănătății a declanșat ancheta epidemiologică la Institutul ‘Marius Nasta’, după ce doi pacienți confirmați cu acinetobacter au murit

  Top Tabu
  1 year ago
  0
  190

MS, despre ancheta epidemiologică la Institutul “Marius Nasta”: Inspectorii sanitari au recoltat mai multe probe din secţia ATI a spitalului şi au început stabilirea contacţilor şi a locurilor de unde provin pacienţii infectaţi

Ministerul Sănătăţii (MS) precizează că a fost informat despre ancheta epidemiologică de la Institutul “Marius Nasta”, unde doi pacienţi infectaţi cu acinetobacter au murit. “Inspectorii sanitari au recoltat mai multe probe din secţia ATI a spitalului şi au început stabilirea contacţilor şi a locurilor de unde provin pacienţii infectaţi. De asemenea, au fost limitate internările în secţie şi au fost luate măsuri de dezinfecţie”, spune ministrul Sorina Pintea.

Ministerul Sănătăţii a fost informat de către Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti şi managerul Institutului Naţional de Pneumftiziologie “Marius Nasta” despre demararea unei anchete epidemiologice în cazul identificării unor de infecţii intraspitaliceşti în unitatea sanitară, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de MS.

Ancheta DSP Bucureşti în această unitate medicală a început în seara de 9 februarie, imediat după ce managerul Institutului a anunţat reprezentanţii DSP MB despre identificarea unor cazuri de pacienţi cu infecţii nososcomiale în secţia de Terapie Intensivă a unităţii sanitare.

Ancheta epidemiologică a DSPMB este în curs de desfăşurare.

“Inspectorii sanitari au recoltat mai multe probe din secţia ATI a spitalului şi au început stabilirea contacţilor şi a locurilor de unde provin pacienţii infectaţi. De asemenea, au fost limitate internările în secţie şi au fost luate măsuri de dezinfecţie. Vreau să remarc faptul că managerul institutului nu numai că a recunoscut existenţa infecţiilor nosocomiale în secţia spitalului, dar a şi raportat imediat la Direcţia de Sănătate Publică ceea ce face ca să poată fi luate de urgenţă măsurile necesare pentru asigurarea siguranţei pacienţilor internaţi”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Doi pacienţi internaţi la secţia de Terapie Intensivă de la Institutul de Pneumologie “Marius Nasta” şi confirmaţi cu acinetobacter au murit în ultima săptămână, alte două persoane fiind infectate şi aflate sub tratament. Direcţia de Sănătăte Publică face o anchetă epidemiologică pentru a se stabili dacă există legătură între cazuri şi dacă se poate vorbi de un focar de infecţie nosocomială. Între timp, internările la secţia de Terapie Intensivă a unităţii au fost limitate.

Managerul Institutului “Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a spus că a anunţat Direcţia de Sănătate Publică (DSP), pentru a fi luate măsurile necesare şi a se desfăşura o anchetă epidemiologică.

În ultima săptămână, au murit doi pacienţi la care s-a confirmat acinetobacter.

Unul dintre aceştia a murit joi, fiind vorba despre o persoană care a venit la Institutul “Marius Nasta” prin transfer de la o altă unitate medicală şi care avea mai multe afecţiuni severe şi comorbidităţi, necesitând asistenţă în secţia de Terapie Intensivă specială.

Alte două persoane sunt infectate, ele fiind tratate. Managerul spitalului a spus că pentru aceste două paciente este confirmat tipul de specie de acinetobacter şi nu subtipurile.

“Pentru toţi pacienţii au fost recoltate probe şi trimise la Institutul Cantacuzino, pentru că este foarte important când declarăm un focar de infecţie nosocomială să vedem dacă există legătura între cazuri”, a spus ea, precizând că în acest moment doar DSP poate să se pronunţe cu privire la existenţa unui focar.

Managerul a adăugat că a fost limitată internarea la Terapie Intensivă.

“Pentru a proteja pacienţii care ar putea să vină pe Terapie Intensivă, în acest moment este limitată internarea pacienţilor din alte unităţi sanitare în secţia de Terapie Intensivă. Sunt alte spitale, spitale de urgenţă care pot să asigure urgenţele şi sunt convinsă că sistemul de asistenţă de urgenţă funcţionează în Bucureşti”, a spus Mahler.

Ea a spus că există la Terapie Intensivă un salon de izolare, unde sunt internate cazurile infectate, şi mai există un salon cu patru paturi.

Ea a mai spus că rezultatele finale ale anchetei epidemiologice vor fi obţinute peste o săptămână.

Sursa


About  

No Comments

No comments yet.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *