Oamenii de știință sunt înmărmuriți: Pandemiile evului mediu amenință din nou omenirea, din cauza încălzirii globale

  Top Tabu
  11 months ago
  0
  115

De-a lungul istoriei, oamenii au trăit faţă-n faţă cu bacteriile şi viruşii. De la ciuma bubonică la variolă, oamenii au evoluat şi au ajuns să le reziste şi astfel s-au dezvoltat noi modalităţi de infecţie, transmite BBC, potrivit gândul.info.

Schimbările climatice topesc permafrostul – un strat de sol îngheţat permanent -, iar viruşi şi bacterii antice se trezesc la viaţă.

CITEȘTE ȘI: Ce e INTERZIS să consumi dacă iei paracetamol: Efectele sunt DEVASTATOARE

În condiţii normale, straturile superficiale de permafrost, cu o adâncime de până la 50 de cm, se topesc în fiecare vară, însă acum încălzirea globală expune treptat straturile mai vechi, asta însemnând că topirea gheţii ar putea deschide o cutie de boli a Pandorei.

Temperatura din Cercul Artic se ridică rapid, de aproximativ trei ori mai rapid decât în restul lumii. Viruşii patogeni care pot infecta oameni sau animale ar putea fi conservaţi în straturi vechi de permafrost şi gheaţă, inclusiv unele care au provocat epidemii globale în trecut. Numai la începutul secolului XX, peste un milion de reni au murit de antrax.

Citește și: Bogdan Licu, REACȚIE INCENDIARĂ după decizia CSM în cazul procuroarei Maria Pițurcă: ‘Nu înseamnă că e în regulă’

Jean-Michel Claverie, biolog la Universitatea Aix-Marseille din Franţa, a analizat microbii din permafrost şi spune că a găsit multe specii foarte periculoase pentru oameni. „Deocamdată, zonele de permafrost nu sunt foarte locuite, însă dacă oamenii vor începe să sape aici, pentru a extrage diferite resurse, se poate declanşa un adevărat dezastru”, avertizează Claverie.

Potrivit cercetătorilor, faptul că ar putea exista o continuitate a infecţiilor între oamenii preistorici şi cei moderni este un lucru fascinant şi totodată îngrijorător.

Sursa


About  

No Comments

No comments yet.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *