V-ați ales-o? Ce sunt ”babele” și ce spune legenda, cine a fost Baba Dochia

  Top Tabu
  29/02/2020
  Comentariile sunt închise pentru V-ați ales-o? Ce sunt ”babele” și ce spune legenda, cine a fost Baba Dochia

Am pomenit de copil ca de la 1 martie să-mi iau o ”babă”. Și spuneau bătrânii că așa cum era vremea în ziua aceia, așa va fi tot anul pentru mine. Dacă era frumos, cu soare, apăi sufletul urma să-mi fie voios și bun tot anul, dar dacă era frig și cer întunecat, o să îmi tune și o să-mi fulgere tot anul.

Dar tradiția babelor, răspândită pe tot teritoriul țării, e de când lumea. Între 1 și 9 martie, orice fată ori femeie trebuie să-și aleagă câte o Babă,  așa că am căutat să deslușesc această legendă. Cum cercetători sau oameni de știință nu i-au dat de cap, e poate semn că această datină e mult prea străveche. Și una foarte importană, spun etnografii: mitul ”babelor” este unul din cele mai importante mituri românești. Se spne chiar că Baba Dochia și-ar fi luat numele de la Sfânta Mucenița Evdochia, sărbătorită fix pe 1 martie.

Citește și: Abia acum s-a aflat: Cum a apărut și ce înseamnă ‘sfertul academic’

Dragobete, fiul babei Dochia

Ce știe toată lumea e că zilele acestea când ne alegem babele sunt zilele cele mai schimbătoare, capricioase ale anului, în ceea ce privește vremea.

Legenda spune așa: că Baba Dochia avea un băiat renumit pentru frumuseţea sa,  Dragobete. Toate fetele erau îndrăgostite de el, dar băiatul îşi dăruise iubirea doar uneia. Baba Dochia era extrem de rea: copiii fugeau din calea ei când o vedeau, iar oamenii se ascundeau în curţi. Bătrâna nu a acceptat-o pe fată şi, din răutate, i-a poruncit fetei să meargă la râu cu un ghem de lână neagră şi să o spele până ajunge albă, şi abia atunci se poate întoarce le feciorul ei. În mijlocul iernei, când era un ger de crăpau pietrele, fata spăla în continuu lâna primită.

Obosită şi un mâinile degerate, fata îşi pierdea speranţa. Lângă ea, la râu, a venit o bătrână, Sfânta Vineri, care i-a oferit o floare roşie cu care să spele lâna. Ghemul, din negru tuciuriu cum era, a devenit pe dată alb ca laptele.

Mânioasă că fata a reuşit şi crezând că floarea este un semn de primăvară, Baba Dochia a plecat pe munte cu turma sa de oi. Şi tot înaintând, mai arunca câte un cojoc. Ajunsese baba să poarte numai o ie. Şi exact atunci a pornit un viscol care a făcut-o stană de piatră pe Dochia cea haină şi oile sale. Tot de această legendă sunt legate și numele culmii Babele din masivul Bucegi și ale primelor 9 zile din luna martie.

 

Comentarii:

Sursa


About